Site logo
Site logo

Site Navigation

Angst en Paniek aanvallenDe oplossing voor angst- en paniekaanvallen
Als u eenmaal begrijpt waarom u angstig bent, kunt u het ook oplossen. De oplossing ligt niet in het verstand. Uw denken doet het gewoon goed.

" rel="self">video:

De oplossing ligt in het toelaten van uw gevoel. En door de momenten aan te kijken waarop u niet met respect met een ander bent omgegaan of waarin een ander niet met respect met u om ging. U heeft voor het oplossen hiervan de ander niet nodig, net zomin als de ander u gevangen houdt in uw angst. U doet het allemaal zelf.

Door de methode die wij u aanleren, lossen alle niet- respectvolle ervaringen op. Daarmee verdwijnen uw angsten als sneeuw voor de zon. Een angst is namelijk ook een energie, een verlammende energie. Die ontstaat door situaties of gedrag van anderen. Altijd raakt het gedrag je op een manier die je verlamt en angstig maakt. Door op een heldere manier de reactie te bekijken, vanuit het gevoel en niet het verstand, lost deze verlammende en angstig makende energie op. Hiervoor is het nodig dat u uitspreekt wat u er van vindt. Veel cliënten zeggen dan ook dat ze veel sterker zijn gaan staan en daardoor juist ook veel minder problemen hebben.

Veel mensen die angstig zijn, hebben moeite met het uitspreken van het gevoel dat ze van iets of iemand krijgen. Dat wordt veroorzaakt door een blokkering van de energie in de keel. Door deze op een respectvolle manier weg te halen, bent u van het belangrijkste probleem verlost. Meestal zit er een knoop in de keel of om de keel heen. Die zit er vaak al van kinds af aan. Door deze eruit te halen en terug te geven aan de ander, lost het probleem vanzelf op. Door het begrip en inzicht gaat uw gedrag en uitstraling ook veranderen. U houdt meer rekening met anderen zonder uzelf in de weg te zitten.

Andere mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze zijn volgelopen. Een emmer die vol is, kan niet anders dan overlopen. Je krijgt wel een rijbewijs voordat je mag gaan rijden, maar geen levensbewijs voordat je mag deelnemen aan het leven. Die instructie is nodig om je weer vooruit te helpen. Wij leren u de emmer leeg te maken en uzelf te blijven in alle omstandigheden. U leert al heel snel waarom u iets doet en dat maakt dat u het anders gaat doen. Op een dag heeft u zelfs helemaal geen angst meer voor iets. Hoeft ook niet, want u begrijpt waar de problemen vandaan komen. Zolang u zich daarvan bewust bent, is er niets om angstig voor te zijn.
Er zijn mensen die niet weten wat ze ergens van vinden. Ze zijn los van het eigen systeem komen te staan. In de therapie leren ze stap voor stap om zich weer aan te sluiten op het eigen gevoel. Daarna wordt het eenvoudiger om met respect dingen te zeggen en te doen.

Alleen maar zijn: Aarden zodat de angst verdwijnt.
Eerst moet het verstand meer vertrouwen gaan krijgen in het gevoel en hiervoor moet je dus ook eerst sterker in je Zijn gaan staan. Aarden doe je al als je je handen op je buik legt, naast elkaar en niet op elkaar. Dan ga je ademen vanuit je middenrif naar je buik en je probeert vooral je borst niet te bewegen. In het begin gebeurd dat toch, maar dat is gewoon verkeerd aangeleerd ademen. De borst ademhaling is niet natuurlijk. Kijk maar naar een baby, die ademt alleen vanuit de buik. En?, Die hoeft geen angst te hebben zeker? Nou, die kan zich niet verdedigen of terugvechten of wat dan ook. Overgave is het enige dat een baby kan doen om het te overleven. Dus die gaat ook niet denken, die gaat voelen en aarden. Gevolg, geen dwang gedachten of angsten. Alleen maar zijn. Dat is dus de natuurlijke vorm van leven. En wij maar met zijn allen, dunne buiken kweken en hoog in de borst ademen want dat is mooi.

Angst- en paniekstoornissen komen veel voor.
De continue aanwezigheid van iets onheilspellends hangt er in de lucht, maar er is eigenlijk niets aan de hand. Dat weet u zelf heel goed, maar u komt er niet vanaf. De klachten zijn vaak dagelijks en bij stressvolle momenten worden ze heviger.

U heeft bijvoorbeeld dan ook last van lichamelijke klachten zoals: 
 • duizeligheid
 • helemaal leeg nadat u iemand heeft ontmoet
 • wazig zien, het beeld gaat ineens op zwart
 • droge mond
 • hartkloppingen
 • hartkloppingen in uw keel
 • ademnood
 • gevoel dat uw keel wordt dichtgeknepen
 • pijn in uw borst
 • misselijk gevoel
 • trillen
 • onophoudelijk schudden
 • handen en of voeten niet stil kunnen houden, moeten draaien voor rust
 • transpireren
 • opvliegers
 • slappe benen
 • geen grond onder uw voeten voelen
 • hoofdpijn
 • nekpijn
 • schouderpijn
 • slaapproblemen

Naast de lichamelijke klachten zijn de psychische klachten nogal eens het hevigst:
 • zinloosheid gevoel
 • onzekerheid
 • de hele wereld is tegen mij
 • financiële problemen 
 • gezondheid van familie of kinderen of partner is in gevaar (maar er is niets aan de hand)
 • piekeren en dwang gedachten komen veel voor
 • situaties vermijden die mogelijk angstig kunnen zijn
 • het gevoel alsof u op het "ijs" staat, alles is glibberig
 • het gevoel dat u in of op een "put" staat

De angsten komen voor bij ongeveer 2,5 % van de bevolking en ontstaat vaak op een leeftijd van 20 jaar maar ook veel jonger komt voor. 

Ervaringen van cliënten:
 "Ik heb maar gezegd tegen de psychiater dat het hielp, want ik was bang dat die me nog zwaardere pillen zou geven."

"Meestal wist ik ook precies wat die zou vragen en met welk antwoord hij tevreden is. Ik kon toch ook niet anders, het werkt godverdomme niet. Ik loop er al 20 jaar achteraan en heb alles al gezien. Gelukkig kom ik er nu wel uit, maar het valt echt niet mee. Als ik ben genezen, wil ik ook zo mensen helpen. Het is gewoon een hel waarin je verkeert. Een psycholoog kan je toch ook niet helpen, die doet gewoon wat er in een boekje staat, maar heeft totaal geen idee wat er in mij omgaat. Ik neem het ze niet kwalijk hoor. Ik wil maar zeggen, er moeten meer mensen komen zoals jij." 

"Ik was bereid alles te doen, om van de angst af te komen. Had de dokter gezegd: Eet die kar met koeienmest op; dan ben je beter. Ik had het echt gedaan. Man, wat was ik ver heen" 

"Ik ben zo bang om mijn kinderen iets aan te doen. Ik vecht al heel mijn leven tegen die krachten, maar ik ben bang dat ik het ga verliezen"

"Gelukkig kan het ook anders. Waarom vertelt niemand je dit! Het is zo logisch, dat kan toch niet verborgen zijn gebleven?"

Oorzaak en gevolgen van Angsten
Als je angstig bent dan zoek je controle. Je verstand gaat dan in de hoogste versnelling zoeken naar een oplossing. Maar die kan alleen maar oplossingen aandragen die het verstand al kent. Die werken dus blijkbaar niet, want de angst zit er nog. Dan moet er dus iets gebeuren om die angst wel de baas te worden. Dan moet je eerst gaan begrijpen waar een angst vandaan komt. Elke angst ontstaat uit wantrouwen voor iets. Zonder wantrouwen geen angst. Je gaat dingen pas wantrouwen als je er geen respect voor hebt. Meestal heb je geen respect voor je eigen gevoel of signalen. De situatie is dan als volgt:

0  Geen respect
dan
-1 Wantrouwen
dan
-2 Angst
dan
-3 Controle

Mocht je erin slagen de zaken onder controle te krijgen, dan wil je automatisch meer controle. Het verstand is dol op controle. Je wordt er gewoon hebberig van en wil meer en meer hebben. En dan heb je het gevoel dat je jezelf of anderen onder controle hebt, macht gevoel dus. Maar dat is een valstrik van het verstand. Want er gebeurt het volgende:

0 Geen respect
dan
-1 Wantrouwen
dan 
-2 Angst
dan
-3 Controle
dan
-4 Hebberigheid/hebzucht
dan
-5 Macht (en dit gevoel van macht leidt ertoe dat je angstig wordt, want je kan de macht altijd verliezen)

Iedereen is bang/angstig om de macht te verliezen en je gaat dus terug in je angst. Zo doorloopt je verstand het systeem keer op keer. En je wordt er dus steeds angstiger van. Want de controle werkt uiteindelijk niet. Dan slaat de vermoeidheid toe en weet je helemaal niet meer hoe je verder moet. Dus nog meer angst(en). Je leven gaat kapot en er is niemand die je begrijpt, je begrijpt het zelf niet eens. Als je dit rijtje eenmaal goed hebt bestudeerd dan verander je al een en ander aan je manier van leven. 

De definitie van respect: Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. De reden voor deze regel is eenvoudig: elke actie geeft altijd een reactie. Maar omgekeerd werkt die dus ook. Dat wat je wilt ontvangen, zal je dus moeten uitsturen.

Evidence-based
Veel mensen vragen naar evidence-based therapie. Maar wat ze niet begrijpen is dat de huidige wetenschap met zijn artsen en psychiaters en psychologen bepaald geen toonbeeld zijn van evidence-based gedrag. Ik zie maar weinig mensen genezen verklaart worden uit een psychiatrische inrichting of ziekenhuis en wat een arts doet is gebaseerd op ervaring(en) en niet op wetenschap. We houden onszelf nogal graag voor de gek met statistieken. Het is zoals de verzekeraars zo mooi zeggen nadat ze flink onderuit gingen: "resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst". Voor de gezondheidszorg geldt precies hetzelfde.